Data-ammattilaisesta tekoälyn innovoijaksi - Jonin uratarina

Meltlake näki arvoa minulle kertyneessä data- ja tekoälyosaamisessa, jonka perusteella minulle sorvattiin rooli AI/ML Offering Area Leadinä, kun ensin olimme päätyneet olemaan etenemättä toisen tehtävänhaun yhteydessä. Rooliini kuuluu vahvasti Meltlake-tason tekoäly ja data science -tarjoaman kehittäminen. Asiakastyön lisäksi olen mukana luomassa muun muassa demo- ja koulutusmateriaaleja, joiden avulla koeponnistamme uusimpia innovaatioita tekoälyn ympärillä.

Kaikki alkaa datasta

Aloitin urani lääkealalla SAS-ohjelmoijana, jonka jälkeen päädyin työskentelemään datakehityksen parissa erilaisissa asiakasprojekteissa. Olin mukana luomassa muun muassa data-analytiikkaa, visualisointeja, koneoppimismalleja ja data-alustoja.

Työskentelin yli kymmenen vuoden ajan erilaisissa dataan liittyvissä rooleissa. Olen ollut mukana monenlaisissa projekteissa, joissa on hyödynnetty tekoälyä, koneoppimista, data-alustoja ja muita data science -menetelmiä. Olen myös seurannut alan kehitystä ja innovaatioita aktiivisesti sekä osallistunut niiden koeponnistamiseen ja levittämiseen.

Koronapandemian alkuaikoina aloin kaipaamaan uusia haasteita ja niitä löysin pienestä startup-yrityksestä, joka keskittyi akkujen ikääntymisen tutkimiseen ja ennustamiseen. Toimin datan hyödyntämisen asiantuntijaroolissa, jossa vastasin muun muassa akkujen ikääntymiseen liittyvästä algoritmikehityksestä ja uuden data-alustan suunnittelusta. Pääsin syventämään tekoäly- ja koneoppimisosaamistani sekä työskentelemään uusimpien teknologioiden parissa. Kyseinen startup myytiin kuitenkin isommalle toimijalle, ja sen seurauksena päätin palata takaisin tuttuun konsultointimaailmaan.

Nykyinen rooli AI/ML Offering Area Leadinä luotiin juuri minua varten

Olin törmännyt Meltlakeen yrityksenä aiemmin Modernin työn tiimin vetäjänä toimivan Karoliina Kettukarin puhujakeikkojen kautta.

Loppuvuodesta 2023 päädyin hakemaan silloin avoinna ollutta kiinnostavaa paikkaa, mutta osaamispuoli ja toiveet eivät aivan kohdanneet ja kyseisen position kohdalta emme päätyneet sopimukseen. Osaamiseni kuitenkin vakuutti toimitusjohtaja Timo Hyväojan ja datatiimistä vastaavan Veli-Pekka Kilpeläisen, jotka päätyivät sorvaamaan minulle osaamiseeni paremmin sopivan roolin, ja sen myötä lähdimme kehittämään jotain aivan uutta.

Aloitin Meltlakella alkuvuodesta 2024 ja työskentelen AI/ML Offering Area Leadinä mikä tarkoittaa sitä, että olen vastuussa Meltlaken tekoäly- ja data science -tarjoaman kehittämisestä ja myynnin tukemisesta.  

Korkealla tasolla rooli jakaantuu kahteen osaan, joista ensimmäisenä on perinteinen konsultoiva asiakastyö. Asiakasprojekteissa olen monipuolisesti mukana erilaisissa dataprojekteissa, tällä hetkellä työ painottuu data-alustaprojektien arkkitehtinä toimimiseen. Arkkitehtinä vastuullani on suunnitella ja luoda laadukkaita data-alustaratkaisuja vastaamaan asiakkaidemme tarpeisiin.

Sisäisesti rooliini kuuluu Meltlake-tason tekoäly ja data science -tarjoaman kehittäminen. Tarjoamakehitykseen kuuluu monipuolisesti erilaisia työtehtäviä, joista yksi tärkeimmistä on tekoälyyn liittyvään myyntiin osallistuminen teknisenä asiantuntijana. Myynnin lisäksi vastaan aihealueen sisäisestä kompetenssikehityksestä. Olen mukana luomassa muun muassa demo- ja koulutusmateriaaleja, joiden avulla koeponnistamme uusimpia innovaatioita tekoälyn saralta.

Työskennellessäni kovaa kasvua tekevässä yrityksessä saan mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksen kehitykseen erityisesti omalla kompetenssialueellani. Koen, että työmaailma on tietynlaisessa murrosvaiheessa paikkariippumattoman etätyön ja työarjen tekoälyn yleistyessä, ja tässä Meltlake tukee työntekijöitään hienosti.

Etätyön ja vapaa-ajan erottamien tärkeää, vaikka samojen aiheiden ympärillä aika kuluukin

Meltlake mahdollistaa täyden paikkariippumattomuuden ja koen etätyön sopivan minulle hyvin, koska se antaa minulle joustavuutta ja vapautta työskennellä omalla tavallani. Käyn kuitenkin silloin tällöin toimistolla tapaamassa kollegoita ja asiakkaitani. Pidän tärkeänä erottaa työn ja vapaa-ajan toisistaan, ja teen sen yleensä ottamalla päiväunet työpäivän päätteeksi tai reippailemalla koirieni kanssa. Huomaan, että nämä keinot auttavat minua rentoutumaan ja irrottamaan ajatukset työasioista.

Vapaa-ajallani tykkään opetella uusia asioita ja seurata teknologia-alan kehitystä ja innovaatioita. Olen kiinnostunut erityisesti vastuullisista ja kestävistä tekoälyratkaisuista, jotka edistävät yhteiskunnan ja ympäristön hyvinvointia. Haluan myös kehittää omaa osaamistani ja pysyä ajan tasalla alan uusimmista trendeistä ja menetelmistä. Luen paljon alan kirjallisuutta ja blogeja, katson videoita, kuuntelen podcasteja, osallistun webinaareihin ja koulutuksiin sekä kokeilen uusia teknologioita ja työkaluja.

No items found.