Microsoft-teknologioiden myyjästä modernin työn konsultiksi – Antonin uratarina

Aloitin työt IT-alalla hyppäämällä suoraan koulunpenkiltä mukaan Microsoft-maailmaan. Olen toiminut palvelupäällikkönä, asiakasvastaavana, myyntipäällikkönä ja projektipäällikkönä. Myyntityötä tehdessäni huomasin usein pohtivani, mihin nuo kaikki myydyt ratkaisut ja käynnistetyt projektit lopulta johtavat, ja vastattiinko niillä asiakkaiden tarpeisiin? Saatiinko tavoiteltua muutosta aikaan? Lopulta nämä kysymykset johtivat päätökseen vaihtaa roolia myyjästä modernin työn konsultiksi.

Microsoft-teknologioiden parissa urapolun alusta alkaen

Aloitin työt IT-alalla vuonna 2010 hyppäämällä suoraan koulunpenkiltä Tietojenkäsittelyn tradenomiksi valmistuttuani mukaan Microsoft-maailmaan. Ura sai tuolloin vauhdikkaan startin alan yhdessä sen hetken parhaista Microsoft-taloista. Ensimmäiset vuodet vierähtivät tiukassa koulutusputkessa sekä asiakkaiden SharePoint-pohjaisten on-prem -introjen ylläpitoa ja jatkokehitystä koordinoiden sekä pulmia ratkoen.

Sittemmin olen toiminut palvelupäällikkönä, asiakasvastaavana, myyntipäällikkönä, projektipäällikkönä ja viimeisimpänä muuvina konsulttina. Vaikka roolit ja tittelit ovatkin vaihtuneet vuosien varrella, eteenpäin ajava voima on aina ollut itselleni asiakkaiden pulmien ratkominen.

Ratkaisumyynnistä tekemiselle merkityksellisyyttä

Siirryin vuonna 2015 B2B-myynnin ihmeelliseen maailmaan sen hetkisestä palvelupäällikön roolistani. Myynnissä kiehtoi mahdollisuudet päästä ratkomaan asiakkaiden pulmia ja tarpeita hieman laajemmin. Myynti on ollut aina lähellä sydäntäni ja kaikenlaista myyntiä on tullut harjoitettua pikku nappulasta asti. 5-vuotiaana kerättiin kukkia ja myytiin ovelta ovelle, että saatiin päivän pillimehurahat kasaan. Opiskeluiden ohella tuli myytyä matkakortteja kaupungin talolla, kalaa ja lihaa K-Marketin palvelutiskillä sekä mansikoita kaupan edessä kesäisin.

Myynnin parissa vierähti lopulta reipas viisi vuotta. Vastuullani oli pääasiassa uusien asiakkaiden hankinta. Lisäksi toimin muutamissa nimetyissä asiakkuuksissa asiakasvastaavana. Vaikka tarjoomasta löytyikin jo tuolloin kaikki Microsoft 365, Power Platform ja Azure-asiat, oli oma fokukseni vahvasti asiakkaiden (modernien) työskentelytapojen sekä viestintään (intranetit) liittyvien tarpeiden suunnittelussa ja ratkaisemisessa. Myyjävuosieni aikana ennätin olla mukana käynnistämässä yli 50 intranet ja modernin työn työskentelytapojen muutokseen liippaavaa hanketta eri kokoisille ja muotoisille organisaatioille.

Tiekartta myyjästä konsultiksi

Myyntityötä tehdessäni huomasin usein pohtivani, mihin nuo kaikki myydyt ratkaisut ja käynnistetyt projektit lopulta johtavat, ja vastattiinko niillä asiakkaiden tarpeisiin? Saatiinko tavoiteltua muutosta aikaan? Lopulta nämä kysymykset johtivat päätökseen vaihtaa myyjästä konsultiksi.

Olin tuolloin ennättänyt työskennellä sen hetkisellä työnantajallani 10 vuoden siivun, ja samalla kun janosin uudenlaista haastetta konsultin roolissa, kaipasin myös uudenlaista ympäristöä toteuttaa suunnitelmani. Meltlake perustettiin juuri sopivasti samoihin aikoihin ja ”uusi kukko tunkiolla” herätti tuossa kohtaa kiinnostukseni. Konsultointihaaveistani huolimatta päädyin lopulta hyppäämään mukaan Meltlake-kelkkaan myyjän roolissa, sillä juuri sillä hetkellä kaivattiin vahvistusta kaupalliselle puolelle. Jätimme oven kuitenkin auki siirtymiselle myöhemmin ja näin lopulta tapahtuikin.

Aloitin Meltlakella maaliskuussa 2021. Ensimmäinen 6 kuukautta vierähti puhtaasti uusasiakashankintaa tehden, kunnes koeajan viimeisessä ”1 to 1” keskustelussa totesin toimitusjohtajallemme Timolle, että nyt on sellainen tunne, että myyntihousut saavat jäädä narikkaan, ja haluaisin lähteä kokeilemaan siipiäni konsultoiden. Asia oli helppo nostaa puheeksi, sillä olimme alkujaankin pohtineet rooliani myös konsultoinnin näkövinkkelistä. Timo ja Meltlake vastasivat huutoon tuossa kohtaa hienosti ja, vaikka otettaisiin myyntimiehen lisä tarinasta pois, niin tiekartta roolin vaihdosta syntyi fläppitaululle alle vartissa. Näin syntyi päätös siirtyä myynnistä osaksi Meltlaken Modern Work -tiimiä.

Siirtyminen tapahtui luontevasti maistamalla niin sanotusti omaa lääkettään konsultoimalla itse myymiäni palveluita asiakkaillemme. Tällä valitulla polulla ollaan nyt kolmatta vuotta. Myynti kuuluu edelleen työnkuvaan, mutta hyvin eri tavalla. Uusien mahdollisuuksien tunnistaminen ja ratkaisujen löytäminen tuntuu edelleen kivalta, ja parasta on, että konsulttina pääsee itse rämpimään muutosmatkaa läpi asiakkaiden kanssa ja näkemään lähempää työn jäljen.

Modernin työn konsultin arki Meltlakella

Meltlake on tarjonnut hyvän alustan harjoitella konsultointia. Talosta löytyy valtavasti konkaritason kokeneita tiimikavereita, ja omaa tiimiä vetää niin ikään kokenut konsultti, joka mahdollistaa roolin näkökulmasta sparrailun. Meltlakessa on valtavasti hyvää ja sopivasti -ehkäpä osin emolta Futuricelta perittyä - twistiä perinteiseen Microsoft-konsultointiin verrattuna.

Jos on paljon hyvää niin kehitettävääkin riittää. Nuorella firmalla on nuoren firman toimintatavat ja prosessit. Konsultiksi kasvamisen lomassa on päässyt alusta asti kehittämään myös Meltlaken omia toimintamalleja, mikä on tuonut omat haasteensa aloittelevan konsultin näkövinkkelistä katsottuna, mutta on ollut samalla myös opettavaista.

Yksin ei ole kuitenkaan tarvinnut päätään rapsutella vaan projekteja ja kehityshommia tehdään aina yhdessä eikä kenenkään oleteta olevan yli-ihminen. Itse tein ensimmäisen syksyn asiakasprojektia kokeneemman konsultin apupoika-Anterona, ja pikkuhiljaa lähdimme kääntämään vastuuta päälaelleen. Olen sittemmin toiminut samalla kaavalla myös mentoroivan konsultin roolissa vastaavaa polkua rämpineille työkavereilleni, ja siinähän sitä vasta oppiikin, kun pääsee opettamaan toista ihmistä.

Omat projektini ovat olleet monipuolisia sisältäen paljon työpajatyöskentelyä mutta myös teknistä toteutustyötä. Olemme toimittaneet tiimin kanssa sekä pienempiä täsmäratkaisuja asiakkaiden sen hetkiseen tarpeeseen (introja, pelikirjoja, dokumentinhallintaa) että laajempia muutoshankkeita, joiden puitteissa olemme tehneet asiakkaan tiimin kanssa yhdessä töitä useamman vuoden laatimiemme tavoitteiden eteen.

Teen itse pääsääntöisesti etätöitä, ja pääasiallinen työpaikkani onkin oma etätoimistoni Lohjan perukoilla. Työt ovat pandemiavuosien jälkeen painottuneet edelleen etätyöhön, mutta olemme alkaneet välillä murtamaan yhdessä tuumin tiimin ja asiakkaiden kanssa kaavaa, ja sopineet myös tapaamisia sekä työpajoja paikan päällä. Meltlaken modernin työn tiimi kokoontuu kerran kuukaudessa kokonaiseksi päiväksi yhdessä toimistolle. Tämä on täysin meille itsellemme pyhitettyä yhteistä aikaa, eikä siihen päästetä edes rakkaita asiakkaitamme väliin.

Tätä kirjoittaessani eletään vuoden 2024 ensimmäisiä viikkoja, ja olen jälleen uuden edessä. Pari vuotta kestänyt modernin työn projekti arvon asiakkaamme Kuntarahoituksen kanssa on päättynyt. Työskentelytapojen kehittäminen on kuitenkin jatkuva, aikaa vievä, prosessi, ja näin ollen Meltlaken modernin työn konsultoinnille on edelleen tilausta. Tulen siis jatkamaan tämän vuoden yhdessä käynnistämäämme matkaa modernin työn valmentajana osana asiakkaan modernin työn kehitysryhmää täysipäiväisesti!