Kolme vuotta täyttävän Meltlaken matkalla on koettu myötätuulta ja turbulenssia

Elokuun 3. päivä 2023 Meltlake täyttää kolme vuotta. Ensimetreiltä lähtien vallitseva maailmantilanne on kerta toisensa jälkeen osoittanut ennustamattomuutensa. Vaikka matkaan on mahtunut nousukiidon lisäksi myös turbulenssia, kasvua on kuitenkin tehty myötätuulessa, ja samaa lentorataa on aikomus jatkaa myös tulevaisuudessa.

Meltlake° -kohti astetta parempaa työelämää

Alkuperäinen ajatus Microsoft-teknologioihin keskittyvästä Futuricen sisaryhtiöstä sai alkunsa tammikuussa 2020. Siinä missä Futurice on teknologia-agnostinen, eli ei nojaa mihinkään tiettyyn teknologiaan, Meltlake haluttiin perustaa Microsoft-teknologioiden ja näiden rautaisten osaajien ympärille.  

Samoihin aikoihin, kun ajatus uudesta yrityksestä syntyi, Microsoft julkisti pyrkimyksensä olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Microsoftin sanoma resonoi vahvasti, ja niinpä uuden yrityksen nimi ja brändi päätettiin toteuttaa ympäristöajatuksen ympärille.  

Syntyi Meltlake, joka aste-merkillä höystettynä muistuttaa meitä myös EU:n tavoitteesta rajata ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Osaltamme haluamme olla mukana vähentämässä yritysten tarpeetonta hiilijalanjälkeä tarjoamalla digitaalisia työvälineitä, joilla mahdollistetaan muun muassa sujuva etätyöskentely niin omalle väelle kuin asiakkaillemme.  

Pikakatsaus Meltlaken ensimmäiseen kolmevuotiseen

Onpahan ollut ralli. Keskellä koronapandemiaa uutta liiketoimintaa lähdettiin rakentamaan niin, että työntekijöille haluttiin mahdollistaa etätyöskentely myös sulkujen purkauduttua. Toimintamallia lähdettiin kehittämään paikasta riippumattomaksi niin, että fyysisesti Helsingissä sijaitsevassa toimistossa olo ei ole välttämätöntä. Tänä päivänä noin kolmannes tiimistä on levittäytynyt yli 20 eri kaupunkiin ympäri Suomen.

Muistan kun pohdin erään kollegan kanssa keväällä 2020, että saisikohan sitä rakennettua 60 asiantuntijan firman kolmessa vuodessa. Sai rakennettua, nyt meitä on jo 61. Tahti on ollut todistetusti kova - 2022 olimme henkilöstömäärältään prosentuaalisesti kolmanneksi nopeiten kasvava IT-konsulttiyritys Suomessa yli 80 % kasvutahdilla!

Tässä lyhyessä ajassa olemme tiimin kasvattamisen lisäksi päässeet auttamaan monipuolisesti jo yli 70 organisaatiota. Työskentelemme yhdessä niin sote-alueiden, kaupunkien, kuntien kuin suomalaisten ja kansainvälisten pörssiyritysten sekä pienempien kasvuyritysten kanssa. Yhteensä näille asiakkuuksille olemme toimittaneet Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa yli 250 projektia ydinalueittemme eli modernin työn, liiketoiminnan kehittämisen sekä pilvipalveluiden ja uniikkien digitaalisten ratkaisujen ympärillä.

Markkina on ensimmäisten vuosien aikana ollut vähintäänkin haastava. Korona, Ukrainan sota, energiakriisi, inflaatio ja korkojen nousu ovat pitäneet huolen, että kapuloita rattaisiin on heitetty ja paljon.  

Haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta olemme onnistuneet pääsemään lähelle asetettuja tavoitteita. Vuoden 2023 loppuun päättyvän strategian tärkein tavoite oli saada rakennettua Meltlakesta kestävä kasvuyhtiö. Nyt kun ensimmäinen vuosipuolikas on takana, näyttää siltä, että olemme pääsemässä tavoitteisiin. Euroina tämä tarkoittaa 6 miljoonan euron liikevaihtoa, joka on 50 % kovempi tavoite kuin viime vuonna toteutunut 4 miljoonan euron liikevaihto.

Kansainvälistymistavoitteissa on myös päästy vauhtiin, kun Ruotsin liiketoiminta käynnistettiin loppuvuodesta 2022. Sielläkin olemme päässeet hyvään kannattavaan kasvuun kiinni.

Menestyksen ainekset

Olemme lyhyessä ajassa saavuttaneet jo hyvän maineen luotettavana Microsoft-kumppanina, vaikka Microsoft-konsulttitalona olemme kilpailijoiden joukossa vielä pieni ja nuori.

Miten luoda yritys nollasta, kun toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti ja arvaamatta globaalilla tasolla?  

Tietenkin yhdessä! Taustalle tarvitaan asiansa osaavista yksilöistä koostuva tiimi, joissa kaikille on oma paikkansa. Vaikeasta maailman ja markkinan tilanteesta huolimatta olemme luoneet uusia työpaikkoja. Ja mikä parasta, ei ainoastaan Helsinkiin vaan ympäri Suomen. Samalla olemme mahdollistaneet monelle henkilölle uuden askeleen tai suunnan uralle ja uusia oppimisen paikkoja kaikille.    

Konsulttitoiminnan ytimessä meillä on senioritason asiantuntijat, joilla on jo usean vuoden konsultointitausta tai kokemus asiakkaan puolelta. Meillä on myös kokonaan uuden suunnan urallaan tehneitä innokkaita oppijoita. Osaavien konsulttien taustalle vaaditaan sisäisen tekemisen ammattilaiset, jotka vastaavat niin ihmisten hyvinvoinnista, rekrytoinneista kuin myynnistä ja markkinoinnista. Myös Microsoftin työkalut, erityisesti Teams, näyttelevät suurta roolia etätyön mahdollistajana.

Meltlaken tavallisen poikkeuksellista jengiä

Meltlake tulevaisuudessa – kasvua kansainvälistymisen kautta  

Seuraavaksi lähdemme tuplaamaan yrityksen kokoa Suomessa ja pyrimme saavuttamaan selkeän markkinajohtajan aseman halutuimpana kumppanina liiketoiminnan- ja työntekijäkokemuksen kehittämisessä Microsoftin teknologioita hyödyntäen.  

Ruotsin start upin kehitys jatkuu kohti kestävää kasvuyhtiötä ja Saksaan lähdetään pystyttämään kokonaan uutta yritystä. Tämän blogin ensimmäisiä ajatuksia kirjoitin junassa Frankfurtin ja Stuttgartin välissä Wordin puhelinsovelluksella.

Tulevaa menestystä ei rakenneta yksin, eikä edes nykyisellä 60+ osaajan tiimillä. Tälle matkalle tarvitaan paljon uusia kollegoita moneen erilaiseen rooliin. Ota rohkeasti yhteyttä minuun tai rekrytoinnista vastaavaan Marikaan, jos haluat mukaan rakentamaan yhtä Suomen nopeimmin kasvavaa konsultointiyritystä ja olet kiinnostunut mielenkiintoista projekteista moderneilla teknologioilla toteutettuna kansainvälistyvässä työskentely-ympäristössä.

Marikan tavoitat osoitteesta marika.neirama@meltlake.com ja minun yhteystietoni löydät alta.